Nieuws

Even noteren . . .

Contact

 
Halle's Belang
p/a Dorpsstraat 85
7025 AC Halle
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Lid worden van Halle's Belang?
of stuur een e-mail naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

 
De gebiedsambtenaren in de gemeente Bronckhorst
Contactgegevens gebiedsambtenaren Bronckhorst Oost (o.a. Halle):
Willy Toonk, tel. (0575) 75 03 77 of (06) 206 724 65 - E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Arie Vries, tel. (0575) 75 03 43 of (06) 132 519 54 - E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Activiteitenkalender Halle's Belang

November 2020
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Weerbericht

Bescheiden 4 mei herdenking in Halle: namen noemen


Het is goed hen te blijven herdenken die in de Tweede Wereldoorlog door geweld of vervolging om het leven kwamen. Door de corona maatregelen kon dat ook in Halle dit jaar alleen op een bescheiden manier gebeuren. De gebruikelijke bijeenkomst in de kerk die, 75 jaar na afloop van de oorlog, nu bijzonder zou zijn geworden kon niet doorgaan.

Een paar bestuursleden van Halle’s Belang liepen om tien voor acht ’s-avonds vanaf de kerk naar de begraafplaats in het dorp. Daar werd namens de Halse bevolking bij het oorlogsmonument een krans gelegd. Voorafgaand aan de twee minuten stilte en het blazen van de taptoe door een trompettist zijn namen genoemd.

De namen van George Bainbridge, Lionel Craigie-Halkett, Wilfred Cunynghame, Sydney Haldane, George Merryweather en Arthur Puzey, de Britse bemanningsleden van de RAF Wellington bommenwerper die eind augustus 1940 door Duits afweergeschut boven Halle werd neergehaald en waarbij zij het leven lieten. Zij zijn gevallen voor onze vrijheid en liggen hier begraven. De namen van Hallenaren Eduard Peppelman en Dirk Jan Heinen, jonge soldaten, helden gesneuveld op de Grebbeberg in mei 1940. En van Derk Jan Gerritsen, in 1944 gedood door geallieerd vuur. Ook zij vielen voor onze vrijheid. De namen van Margit Weinberg, Maedy Weinberg, Edgar Weinberg, Rudi Weinberg, Henriëtte Meyer, Adele Meyer, Abraham de Liever, Grietje de Liever, Jacob ten Bosch, Jansje ten Bosch, Yvonne Fransman en Samuel Groenteman. Allen Joodse onderduikers in Halle in de oorlog. Zij werden verraden, weggevoerd en keerden niet naar ons terug. Medemensen, medeburgers via doorgangskamp Westerbork op transport gezet naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz en aldaar in 1944 door de nazi’s vermoord.

Mensen zijn pas vergeten wanneer de namen niet meer worden genoemd. Door de namen te noemen was met alle stilte ook dit jaar de herdenking in Halle weer betekenisvol. Wij kunnen pas iets leren over onze toekomst als we het verleden ook kennen, hoe ver dat ook achter ons ligt.

Op 23 januari vond in de grote kerk van Halle een bijeenkomst plaats om inwoners mee te laten denken over het te ontwikkelen Dorpsplan voor Halle. Gedurende deze avond werd op een tweetal schermen een doorlopende diapresentatie met als thema "Halle toen en nu" vertoond.

 

Hier kunt u dezelfde presentatie nog eens rustig bekijken. De foto's komen uit de collecties van de Stichting OudZelhem en Heidi Schutte.

 

Klik op de dia om deze te vergroten; het weergaveformaat is afhankelijk van de grootte van uw monitor.