Dorpsplan
In 2005 is het 'Dorpsplan Halle' tot stand gekomen. Op de volgende pagina's kunt u meer lezen over het plan zelf en de praktische uitwerking van dit plan. De belangrijkste punten uit het plan zijn:
- Verkeer en verkeersveiligheid
- De sociale cohesie
- De zorg
- Economische bedrijvigheid
- Woningbouw
- Recreatie en woonomgeving
- Speelvoorzieningen
Binnenkort hopen we u op deze site ook de actualiteit te kunnen geven over deze onderwerpen!
DORPSPLAN HALLE (20 september 2005)
1. Inleiding
1.1. Over Halle
Halle bestaat uit het dorp Halle met 658 inwoners, de twee kleinere kernen Halle-Heide en Halle-Nijman en een groot agrarisch buitengebied met daarin stukken natuurgebied. In de beide kleinere kernen en het buitengebied wonen in totaal 1718 mensen.Halle ligt tussen Zelhem en Varsseveld en behoort tot de gemeente Bronckhorst. Deze gemeente ontstond op 1 januari 2005 uit de gemeenten Hengelo (Gld), Hummelo & Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem. Daarvoor maakte Halle deel uit van de gemeente Zelhem. De verbindingsweg tussen Zelhem en Varsseveld, de N330, loopt door het dorp Halle.Het noordelijke deel van het dorp ligt op de Halse Rug, een in de ijstijd ontstane glooiing in het landschap, die in vorige eeuwen kunstmatig verder werd verhoogd. Zo ontstond er een lange 'rug'. De natuurwaarde van de Halse Rug staat centraal in het door de gemeente Zelhem ontworpen Landschapsontwikkelingsplan (LOP).Halle-Heide ligt ten noordoosten van Halle en dankt haar naam aan de heidevelden, die hier vroeger waren. Halle-Nijman ligt ten zuidwesten van Halle.Veel wegen in het buitengebied van Halle waren vroeger dijken, die het lage land doorkruisten. Halle heeft een rijk sociaal leven, getuige de vele verenigingen, twee kerken, diverse drukbezochte horecagelegenheden en de jaarlijkse evenementen zoals onder andere de kermis, buurtfeesten, Zwarte Cross en Halse Dag. De economische activiteiten zijn in omvang afgenomen. Getuige de leegstaande winkelpanden en sporen van bedrijven die naar elders zijn vertrokken, heeft niet alleen de agrarische sector het moeilijk.
1.2. Waarom een dorpsplan?
De dorpsbelangenvereniging Halle's Belang zet zich in voor de leefbaarheid van Halle en heeft in de 85 jaar van haar bestaan al veel bereikt. De diverse projecten waarmee zij zich bezighield, stonden min of meer los van elkaar. Alle problemen, mogelijke oplossingen en wensen omschreven in één dorpsplan maakt de belangenbehartiging een stuk gemakkelijker. Middels de geformuleerde toekomstvisies wat betreft de diverse leefbaarheidsaspecten wordt richting gegeven aan de gewenste ontwikkelingen in de toekomst. Ook de besturen van de gemeente Bronckhorst, provincie Gelderland en andere organisaties doen hun voordeel met het dorpsplan. Er kan immers in de voorbereidende fases van beleidsontwikkeling al rekening worden gehouden met de wensen en ideeën van de bewoners van Halle.
1.3. Procedure ontwikkeling dorpsplan
De gevolgde procedure is door de VKKG samengesteld en gebaseerd op de PALED-methode. De methode bestaat uit 15 stappen, die in bijlage 1 kort worden beschreven. Het principe is een 'bottom-up'-aanpak. De bewoners van een dorp zelf geven de onderwerpen voor het plan en hun prioriteiten aan. De dorpsbelangenorganisatie heeft een werkgroep met een eerlijke man-vrouwverdeling samengesteld uit vertegenwoordigers van de diverse leeftijdsgroepen van de samenleving.
1.4. Plaats van het dorpsplan in het geheel van ontwikkelingen
Het dorpsplan is meer dan een momentopname van de huidige situatie en richtinggevend voor toekomstige ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld nieuwe kansen die zich voordoen. Het dorpsplan geeft richting, maar kan ook als een dynamisch instrument met de ontwikkelingen mee. Hoe meer met het plan gewerkt wordt, hoe vaker veranderingen aangebracht worden. Er is vooruitgedacht over een periode van vijf jaar.
1.5. Opbouw van dit plan
Hoofdstuk 2: Een korte schets van de knelpunten die door de bewoners zijn aangedragen.
Hoofdstuk 3: Het eigenlijke plan; per thema zijn een toekomstvisie en de diverse mogelijkheden om die visie te verwezenlijken geformuleerd.
Hoofdstuk 4: Een korte omschrijving van de onderwerpen die niet in hoofdstuk 3 zijn weergegeven.