Nieuws

Contact

 
Halle's Belang
p/a Dorpsstraat 85
7025 AC Halle
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Lid worden van Halle's Belang?
of stuur een e-mail naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Activiteitenkalender Halle's Belang

Januari 2025
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Weerbericht

 
Minicursus ‘Natuurlijk Halle’
 Keizersmantel
De Werkgroep Buitengebied Halle (WBH) onderdeel van Halle’s Belang heeft iets moois bedacht, dit voor alle inwoners van Halle en omgeving. Voor de komende maanden en in 2024 worden er een serie lezingen met excursies over de bijzondere (mooie) natuur in en rondom Halle aangeboden. Oftewel een soort genaamde minicursus over Natuurlijk Halle.
Deze minicursus bestaat uit een serie lezingen door lokale deskundigen op een maandagavond (van 19:45 tot ca 21:45 uur) in het Heidehuus in Halle-Heide én een interessante excursie op de zaterdag daaropvolgend (van 10.00 tot 12.00 uur). De minicursus bestaat uit 4 thema’s, namelijk: Insecten, Paddenstoelen, Landschap en Bomen.
Via de Facebookpagina van Werkgroep Buitengebied Halle en via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan men hiervoor aanmelden.
Ook heeft de werkgroep zijn adressenbestand een mail verstuurd met daarin een aanmeld link.
Men kan zich aanmelden voor één of meerdere cursusonderdelen.
Deelname aan de minicursus is gratis en er is steeds plek voor ongeveer 15 deelnemers (vol=vol)
 
Insecten (lezing 28 aug. – excursie 2 sept.)
Tijdens de eerste minicursus zal Wim Gerritsen ons meenemen naar de wondere wereld van de insecten. Voor iedereen die zich weleens afvraagt wat al die vliegende en krioelende beestjes zijn, wat hun rol is in de natuur of hoe het eigenlijk met ze gaat. De excursie vindt plaats in de natuurgebiedjes langs de Heidenhoekse Vloed.
Paddenstoelen (lezing 16 okt. – excursie 21 okt.)
Paddenstoelendeskundige Jannie Klein Lebbink vertelt over het belang van paddenstoelen, hoe deze leven, waarom sommige soorten erg giftig zijn en waar we ze aan kunnen herkennen etc. Tijdens de excursie gaan we op zoek naar mooie exemplaren in het buitengebied van Halle.
Landschap (lezing 8 jan. 2024 – fietsexcursie 13 jan.)
De Halse Rug, Kampen, Essen, houtwallen, singels, boomgaarden… allemaal kenmerkende elementen van het landschap rondom Halle. Sander Nijhuis zal tijdens de avond en tijdens de fietsexcursie deze elementen bespreken en tonen dat deze logischerwijs bij elkaar horen en zo het kenmerkende buitengebied van Halle vormen.
Bomen (lezing 22 april – excursie 27 april)
Deskundige Gert Jan Hoornenborg laat zien hoe bomen leven en ontwikkelen, waarom oudere bomen zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit etc. Tijdens de excursie gaan we enkele bijzondere exemplaren in ons buitengebied bekijken.
 
 
Inzaaiactie wilde bloemen en akkerranden Halle en buitengebied
 
De Werkgroep Buitengebied Halle, onderdeel van Halle’s Belang, heeft ook dit jaar weer, in samenwerking met de gemeente Bronckhorst, een mooi aanbod voor de inwoners van Halle om op eigen terrein de biodiversiteit te versterken.
Het aanbod voor het komend voorjaar bestaat uit:
- Aanschaf Wilde bloemenzaadmengsel
- Aanschaf Akkerrandzaadmengsel
Voor het inzaaien van uw grond en voedsel/beschutting voor insecten, vogels en fauna, kunt u ook dit jaar een Wilde bloemenzaadmengsel en/of Akkerrandzaadmengsel bestellen. Beide zaadmengsels zijn zonder kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen geteeld en bestaan uit inheemse/ autochtone kruiden, passend in Halle en in het Achterhoeks landschap. De kruidenvegetatie is goed voor de biodiversiteit, voedsel/beschutting voor insecten en natuurlijk voor de vogels en fauna.
 
U kunt in het aanmeldformulier aangeven hoeveel m² u wilt. We rekenen een (kleine) eigen bijdrage.
Hieronder kunt u lezen hoe u hieraan mee kunt doen, onder welke voorwaarden en kosten.
Wilde bloemenzaadmengsel - inheems - eigen bijdrage € 0,10 per m²
Eenjarig bloemenmengsel: van een bredere samenstelling uitgegaan zodat de kans groot is dat er onder verschillende omstandigheden altijd bloei ontstaat. In grote lijnen zijn het wel soorten die op drogere zandgrond kunnen groeien, er zitten ook soorten in die zéér droog kunnen groeien en soorten die wel van wat rijkere zandgrond houden. Qua zaaidichtheid wordt er gerekend met 1,5 gram per m².
Zie bijlage voor de bloemen-soorten die in dit mengsel zitten.
 
Akkerrandzaadmengsel - eigen bijdrage € 0,05 per m²
Eenjarig mengsel, diverse bloeiende bloemen- en graansoorten zorgen niet alleen voor insecten een mooi biotoop maar ook voor alle fauna levert het voedsel en dekking. Dit mengsel is geschikt voor de wat grotere oppervlakten in aansluiting op akker- en of weiland. Qua zaaidichtheid wordt er gerekend met 1 gram per m² bij deze bloemenzaden en bij deze graansoorten 6 gram per m².
Zie bijlage voor de bloemen- en graansoorten die in dit mengsel zitten.

Helpt u ook mee onze omgeving te verfraaien en de biodiversiteit te versterken?
Bestel dan het Wilde bloemenzaad- of Akkerrandzaadmengsel,
- via het deelnameformulier 2023 (bijlage bij dit emailbericht)
- of vraag dit formulier aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aanmelden kan tot en met de sluitingsdatum 22 maart 2023.
De werkgroep levert uw bestelling voor half april bij u thuis aan.
Let op: we hebben een beperkt budget voor deze actie dus op=op!!!
Waarom inheemse planten van autochtone herkomst belangrijk zijn: https://us11.campaign-archive.com/?u=261ff4fa8b1deab6863bda1d7&id=8b7331e085
 
Stuur deze mail gerust door naar andere geïnteresseerde Hallenaren

Tientallen nieuwe hoogstam fruitboomgaarden


hoogstamfruitbomen.jpgHet jaar 2022 is door werkgroep Buitengebied Halle, een werkgroep van Halle’s Belang, goed afgesloten door middel van haar laatste actie van dat jaar: Hoogstamfruit bomen leveren! Vrijdagmiddag 23 december was het eindelijk zover. De vele geïnteresseerde inwoners van Halle en omgeving konden eindelijk de hoogstamfruitbomen ophalen. Een week later dan gepland, omdat het die week ervoor enorm vroor en dat zou schade brengen aan de bomen. In totaal zijn er 352 hoogstam fruitbomen bij 65 deelnemers uitgeleverd. Inclusief boompaal, boomband en vraatbeschermers. Dit is wederom in samenwerking met de gemeente Bronckhorst gerealiseerd.
Kortom een geslaagde activiteit van de werkgroep om het buitengebied van Halle groener en aantrekkelijker te maken voor dier en mens en de biodiversiteit te versterken! Binnenkort start de werkgroep wederom met de actie voor het akkerranden- en bloemenmengsel. Houdt dus de facebookpagina Werkgroep Buitengebied Halle en de mail (bij eerdere deelname) in de gaten!

Klik op afbeelding om te vergroten

foto: Lizette van Rijsewijk

Versterken biodiversiteit Halle

Beste inwoner van Halle en omgeving,
Via deze weg wil de Werkgroep Buitengebied Halle u van harte uitnodigen voor de informatieavond op: Dinsdag 11 oktober om 19.30u in het Heidehuus te Halle-Heide. Open de bijlage voor meer informatie over deze avond.
De werkgroep wil graag goede en groene plannen realiseren en staat open voor (goede en groene) ideeën. Deze avond krijgt u de mogelijkheid om deze ideeën te noteren en met de leden van WBH in gesprek te gaan.
U kunt de WBH volgen op facebook: https://m.facebook.com/229824001237701/ en op de site van Halle's Belang: https://www.hallesbelang.nl/werkgroepen/werkgroep-buitengebied.
Wilt u contact met de leden van WBH, dan kunt mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Graag tot dinsdag 11 oktober 19.30u in het Heidehuus in Halle-Heide.

Met hartelijke groet, Werkgroep Buitengebied Halle

 
bloemzaadactie.png
 
 
Aan de bewoners van Halle en buitengebied
 
Helpt u ook mee onze omgeving te verfraaien en de biodiversiteit te versterken?
De Werkgroep Buitengebied Halle onderdeel van Halle’s Belang heeft ook dit jaar weer, in samenwerking met de gemeente Bronckhorst, een mooi aanbod voor de inwoners van Halle om op eigen terrein de biodiversiteit te versterken.
Het aanbod voor het voorjaar bestaat uit:
- Aanschaf Wilde bloemenzaadmengsel
- Aanschaf Akkerrandzaadmengsel
Dit zijn mooie mengsels met typische soorten passend in het Achterhoeks landschap, voor het inzaaien van uw grond en voedsel/beschutting voor insecten, vogels en fauna.
Er wordt een (kleine) eigen bijdrage gevraagd.
 
Meer info over deze actie en het deelnameformulier bestellen kunt u door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(let op: op=op en aanmelden kan tot sluitingsdatum van 5 april 2022).

Met liefde voor het platteland

Werkgroep Buitengebied Halle bruist van de (groene) energie

Werkgroep Buitengebied Halle timmert een aantal jaren aan de weg van het mooie Halse platteland. Dat doen ze niet alleen, ze proberen het vooral samen met de inwoners van Halle te doen. Dat lukt verrassend goed als je kijkt naar wat ze in deze korte tijd al voor elkaar hebben gekregen: meer dan 5 hectare akkerranden en 4,5 hectare bloemenranden ingezaaid, 3 kilometer patrijshaag en honderden fruitbomen aangeplant, tientallen nestkastjes opgehangen, wandelroutes rond Halle in kaart gebracht, meerdere zwerfafvalacties op touw gezet en niet te vergeten twee informatieavonden voor de inwoners georganiseerd waar ze ‘met de benen aan uit hingen’.
Wat is het geheim van deze sympathieke werkgroep? Jan Willem Vlaanderen en Sander Nijhuis geven daarop antwoord: de gezamenlijke liefde voor het prachtige Halse platteland. Ze zien dat het buitengebied door allerlei oorzaken onder druk staat en dat doet pijn. Jan Willem Vlaanderen woont al 33 jaar in het buitengebied van Halle: ‘Als je ziet hoeveel grutto’s, wulpen en kieviten er toen waren, dan is het triest om te zien hoe weinig het er nu zijn’. Mensen die veel buiten zijn, zien dat het landschap verschraalt en dat landschapselementen verdwijnen. Jan Willem wil daarom de omgeving mooier maken en daar ook andere mensen enthousiast voor maken.

Ideeën over het buitengebied

Sander Nijhuis is in 2017 een van de oprichters van de Werkgroep Buitengebied Halle.  De werkgroep is voortgekomen uit het Dorpsplan van Halle’s Belang. Het buitengebied was een onderdeel van het plan en men vroeg daar ideeën voor aan te leveren. Samen hebben ze een visie gemaakt en deze aan de inwoners van Halle gepresenteerd met niemand minder dan Angelique Krüger van Omroep Gelderland. Het was volle bak met ongeveer 150 belangstellenden. Sander heeft profijt van zijn werk bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland; daar werkt hij professioneel aan het landschap en hier in Halle vanuit liefhebberij.

Samen met de inwoners

De werkgroep is onderdeel van Halle’s Belang en wil vooral mooie activiteiten organiseren. Voor de uitvoering vragen ze de hulp van de inwoners, van jong tot oud. En dat werkt, activiteiten zijn soms een waar dorpsgebeuren. Mensen houden van het buitengebied en helpen enthousiast mee met beplantingsprojecten, het ophangen van nestkasten of het tellen van vogels. Wat de werkgroep niet doet, is een standpunt innemen over heikele kwesties zoals windmolens of de toekomst van de boer. Daar is deze werkgroep niet voor bedoeld. Ze gaan geen discussie aan en hebben respect voor ieders mening.

Tot 20 januari patrijshaag of bijenhaag aanvragen!

Ook nu loopt er trouwens een beplantingsactie. Tot 20 januari kunnen inwoners van Halle een patrijshaag of een bijenhaag aanvragen. Hiermee kan men de biodiversiteit op eigen terrein versterken. De gemeente betaalt mee aan de aanschaf van de hagen en de Werkgroep bestelt en zorgt voor de bezorging bij de mensen thuis.

Onland in de middeleeuwen

Om mensen bewust te maken van het bijzondere gebied rondom Halle duiken ze ook in de geschiedenis. De Halserug is een bijzonder gebied dat loopt vanaf Aalten naar Zelhem. Het is al ontstaan vanuit de laatste ijstijd, zo’n 12.000 jaar geleden. De Halse Mark begrensde in de middeleeuwen het moerassige buitengebied, het zogenaamde onland. Twee hessenwegen doorkruisten dit ontoegankelijke gebied: de Aaltenseweg en de Pluimersdijk. Later kwamen er eigenaren voor dit onland en zo ontstond bijvoorbeeld Halle Nijman. De landkaarten van Nicolaas Geelkerken uit de 17de eeuw geven een prachtig beeld van deze vervlogen tijd. De werkgroep wil enkele van de oude wandelpaden op deze kaarten in ere herstellen.

Nieuwe acties op stapel

wg buitengebied 1420pxDe werkgroep bruist van energie en plannen. Volgende acties liggen al op stapel, zoals een nieuwe zaaiactie van bermen en akkerranden, steenuilen in kaart brengen, vleermuizenkasten plaatsen, de wandelpaden verder ontwikkelen of een prullenbak bij een bankje adopteren.

Eigenlijk zou elk dorp zo’n werkgroep Buitengebied moeten hebben!

Kijk voor meer informatie over de werkgroep of voor deelname aan de lopende beplantingsactie op: https://www.hallesbelang.nl/dorpsplan/werkgroep-buitengebied

 

Foto: Werkgroep Buitengebied Halle (klik op de foto om deze te vergroten)
Van rechts naar links: Marianne Smit, Marja Polman, Jan Willem Vlaanderen, Wim Klanderman, Sander Nijhuis, Lizette van Rijsewijk-Klanderman.  Op de foto mist Wilma Wentink.

Januari 2022

 

Aanplantactie hagen voor biodiversiteit
 
De Werkgroep Buitengebied Halle onderdeel van Halle’s Belang heeft ook dit jaar weer, in samenwerking met de gemeente Bronckhorst, een mooi aanbod voor de inwoners van Halle om op eigen terrein de biodiversiteit te versterken. Het aanbod voor het najaar bestaat uit:
- Aanschaf bijenhaag
- Aanschaf patrijzenhaag
Hieronder kunt u lezen hoe u hier aan mee kan doen, onder welke voorwaarden en kosten.
 
Aanplantactie hagen voor biodiversiteit
Om de biodiversiteit in Halle en buitengebied te vergroten is het wenselijk om naast vele andere maatregelen zoals goed beheer, kleinschalige inzaai, ophangen nestkasten e.d. ook lange lijnvormige elementen aan te planten in de vorm van hagen. Deze lijnvormige elementen zijn zeer belangrijk voor het creëren van luwte, het geven van dekking en bron van voedsel voor vele insecten (bijen, zweefvliegen, hommels etc), vogels als patrijs en fazant maar ook voor kleine zoogdieren zoals de egel.
De Werkgroep Buitengebied wil samen met de bewoners van Halle heel veel (kilo)meters biodiversiteitshagen realiseren. Wanneer u interesse heeft dan kunt u bijgevoegd aanmeldformulier invullen en aan ons terugmailen. We nemen alle aanmeldingen in behandeling, bepalen uw eigen bijdrage en na ieders akkoord bestellen het plantmateriaal voor alle deelnemers. Ergens eind februari wordt het plantmateriaal bij u thuis afgeleverd door de vrijwilligers van de Werkgroep.
 
Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bronckhorst, Halle’s Belang (https://www.hallesbelang.nl/) en de Werkgroep Buitengebied Halle. We streven er naar om zogeheten autochtoon plantmateriaal te bestellen om zoveel mogelijk waarde voor de biodiversiteit te creëren. Uw eigen bijdrage per meter haag (uitgaande van 4 stuks, maat 60-80cm) bedraagt 2 euro.
We hebben de volgende hagen gekozen welke zeer goed passend zijn in Halle en omgeving.
 
1. De Bijenhaag
Deze haagvorm wordt vrij uitgroeiend (tot 2 meter hoog) en de soortsamenstelling geeft een interessant en langdurig voedselaanbod voor de wilde bijen en andere bestuivers.
De haag wordt aangeplant in 2 plantrijen met 2 struiken per meter per rij. Het beheer bestaat uit de eerste 8-10 jaar niets doen waarna per situatie bekeken kan worden of de haag deels afgezet wordt/ wellicht gelegd kan worden.. Zie nadere informatie via https://www.landschapsbeheergelderland.nl/wp-content/uploads/Infoblad-bijenhaag_web.pdf
De uiteindelijke breedte van deze haag wordt ongeveer 3 meter.
De Wilde rozen bijenhaag bestaat uit de volgende soorten: Egelantier 40%, Wilde liguster 20%, 
Meidoorn 20%, Mispel 5%, Bottelroos 5%, 
Viltroos 5%, Sleedoorn 5%
 
Voorbeeld berekening haag: 80 meter Bijenhaag.
2 rijen met per rij 2 stuks per strekkende meter is in totaal: 320 stuks struiken.
40% Egelantier = 128 stuks, 20% Wilde liguster en Meidoorn= 2 x 64 stuks, 5% Mispel, Bottelroos, Viltroos en Slee-doorn: 4 x 16 stuks. Totaal: 320 stuks struiken.
Eigen bijdrage deelnemer: 80 meter x 2 euro is 160 euro. 
 
2. De Patrijzenhaag
Een patrijzenhaag is een ongeveer 2 meter hoge, breed uitlopende, gemengde haag. De haag bestaat uit streekeigen beplanting, waaronder doornige struweelvormers, besdragende struiken en fruitsoorten die bij voorkeur een paraplugroei hebben. De takken hangen als een paraplu boven de grond, waardoor ze veel dekking- en broedgelegenheid bieden aan patrijzen en fazanten.
Deze haag wordt aangeplant in 1 rij met de plantafstand tussen de struiken in de rij van 25 cm. Het kan ook worden aangeplant in 2 rijen maar dan met een plantafstand van 50 cm in de rij en ook tussen de rijen.
De Patrijzenhaag bestaat uit de volgende soorten: Meidoorn 20%, Hondsroos 20%, Egelantier 20%, Sleedoorn 10%, Rode Kornoelje 15%, Mispel 5%, Wilde liguster 5%, Boswilg 5%
Deze haag wordt redelijk laag gehouden waarbij het wel wenselijk is om het zo breed mogelijk te laten uitgroeien. De uiteindelijke breedte van deze haag wordt ongeveer 3-4 meter. Kijk voor meer informatie op: https://www.landschapsbeheergelderland.nl/wp-content/uploads/Infoblad-patrijzenhaag_web.pdf
 
 
Deze actie is geëindigd op 20 januari 2022.

 

 
Opnieuw mooie zaaiactie om biodiversiteit in Halle en buitengebied te versterken!
biodiversiteit
 
Ook dit jaar heeft de Werkgroep Buitengebied Halle (WBH), onderdeel van Halle’s Belang en in samenwerking met de gemeente Bronckhorst, een mooi aanbod voor alléén de inwoners van Halle en haar buitengebied, om op eigen terrein de biodiversiteit te versterken. De mogelijkheid bestaat voor deze inwoners, om wilde bloemenzaadmengsel, akkerrandzaadmengsel en vleermuiskasten te bestellen. Er is gekozen voor passende zaadmengsels die binnen het Achterhoeks coulissen landschap thuishoren. Dit jaar wordt er wél een eigen bijdrage voor het zaadmengsel gevraagd.
 
Afgelopen jaar heeft WBH diverse mezen-nestkasten geleverd en opgehangen. Dit als pilot om de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te bestrijden. De vrijwilligers van de Werkgroep monitoren de nestkasten en de ingezaaide bloemrijke bermen om te kijken hoe deze bijdragen aan het terugdringen van de eikenprocessierups. Een andere natuurlijke bestrijder van de eikenprocessierups is de vleermuis. Daarom is er voor dit jaar gekozen om vleermuiskasten aan te bieden.
Dit wederom in samenwerking met Het Klokhuis in Zelhem. De eigen bijdrage voor deze vleermuiskast bedraagt €15,50.

Heeft u als Hallenaar interesse en helpt u ook mee onze omgeving te verfraaien en de biodiversiteit te versterken? Bestel dan voor 19 maart wilde bloemenzaad of akkerrandzaad en/of een/meerdere vleermuiskasten. (let op: op=op)
Bestellen en nadere info kan door een mailtje te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
 

Halle en omgeving is weer zwerfvuil vrij!

World Cleanup Day is een jaarlijkse wereldwijde burgeractie om het probleem van zwerfvuil aan te pakken door het organiseren van opruimacties.
Werkgroep Buitengebied Halle, deed samen met de Dorpsschool Halle, ook hieraan mee. Op vrijdag 18 september begonnen de leerlingen van de Dorpsschool enthousiast met opruimen van zwerfvuil en zorgden dat het dorp weer een beetje schoner werd. Heel wat vuilniszakken waren gevuld. Zaterdag 19 september gingen een aantal volwassenen verder, het was prachtig nazomer weer! Iedereen stak de handen uit de mouwen en gingen met grijpers en vuilniszakken op pad. Zo werd ook in het buitengebied van Halle zwerfvuil geraapt, de opbrengst waren vele zakken afval.
Na het ruimen was er een welverdiend heerlijk broodje, koffie en thee in de kantine van de voetbalvereniging SV Halle.
De gemeente zorgde voor voldoende grijpers, handschoenen, veiligheidshesjes en vuilniszakken zodat deze actie mogelijk was.
Wilt u meehelpen met dit soort schoonmaakacties, stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan wordt u benadert bij een volgende actie.

 

Foto: Leerlingen van de Dorpsschool Halle, foto gemaakt door Marja Polman

Klik op de foto om te vergroten

Halle gaat voor biodiversiteit!!
Zeer geslaagde info avond over biodiversiteit

Afgelopen dinsdag 14 januari organiseerde de Werkgroep Buitengebied Halle (onderdeel van Halle’s Belang) een informatieavond over de aanpak en mogelijkheden om de biodiversiteit voor Halle en omgeving te versterken. De Werkgroep bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten om Halle en omgeving groener te maken.
Deze 14de januari was het druk in het Heidehuus in Halle-Heide. Meer dan 100 bewoners waren afgekomen op een avond met het thema Biodiversiteit. Wethouder Paul Hofman gaf een prikkelende en uitdagende inleiding. Het samenspel van overheden en burgers in het versterken van de biodiversiteit is een belangrijke sleutel tot het succes aldus de wethouder. Mooi dus dat er al zoveel animo was om mee te doen aan de diverse uitvoeringsprojecten. De bewoners van Halle leveren graag hun bijdrage.
De werkgroep toonde de aanwezigen de uitvoering die men in 2019 gerealiseerd had. Afgelopen jaar was het inzaaien van bloemenmengsel een groot succes. Meer dan 40 locaties (2 hectare) zijn door de bewoners ingezaaid en tot bloei gekomen. Een ander interessant resultaat is dat er ongeveer 5 hectare akkerrand is ingezaaid, speciaal voor de patrijs. Er zijn een aantal nieuwe hoogstamboomgaarden gerealiseerd en er was veel animo om mee te helpen het zwerfafval in het buitengebied op te ruimen. Kortom een mooie terugkoppeling van de Werkgroep over de resultaten van 2019.
Voor 2020 kon de werkgroep ook een mooi aanbod doen. In 2020 kan men weer gratis bloemenzaad bestellen, het is weer mogelijk om akkerranden in te zaaien, landschapselementen aan te planten, ondersteuning te krijgen bij het beheer van houtwallen en singels etc. Speciaal dit jaar wil de Werkgroep een bijdrage leveren aan het op een natuurlijke manier tegengaan van de eikenprocessierups. Geïnteresseerden kunnen met behulp van een subsidie van de gemeente Bronckhorst tegen een aantrekkelijke bijdrage nestkasten kopen. Deze mezenkasten trekken de zangvogels aan die de rupsen van de eikenprocessierups opeten. Men krijgt daarbij ook een zakje speciaal bloemenzaad om ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te lokken. Kortom er zijn ook in 2020 weer veel activiteiten waar de inwoners aan kunnen deelnemen.
Op dit moment zijn er al meer dan 60 aanmeldingen om op welke manier ook een bijdrage te leveren aan het versterken van de biodiversiteit. Een geweldig begin van dit uitvoeringsjaar.
Wilt u meer informatie, of heeft u vragen? Dan kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Klik op de foto om te vergroten

 

 

 

 

 

Informatieavond 14 januari 2020: Versterken biodiversiteit Halle
 
De Werkgroep Buitengebied Halle onderdeel van Halle’s Belang nodigt u uit voor een informatieavond over biodiversiteit en hoe we deze als bewoners in onze eigen omgeving kunnen versterken.
Speciaal welkom deze avond voor Wethouder Paul Hofman die ons een toelichting geeft op het zeer recent vastgestelde biodiversiteitsplan’’ Samen voor biodiversiteit’’ van de gemeente Bronckhorst. Dit plan biedt mooie kansen en aanknopingspunten om de biodiversiteit in Halle en buitengebied te versterken.
Na de pauze gaan we dit beleid direct concreet maken door de uitvoeringsmogelijkheden aan te geven voor de aanplant van nieuwe beplantingselementen, het inzaaien van akker,- en kruidenranden, de aanleg van poelen, het aanschaffen van nestkasten etc. Ook zijn er mogelijkheden voor vergoeding van beheer van bestaande groenelementen.
Kortom veel concrete mogelijkheden en informatie om mee te helpen om de biodiversiteit Halle te versterken.

 

Werkgroep Buitengebied Halle gaat voor leefbaarheid en biodiversiteit

De Werkgroep Buitengebied Halle (WBH) is een actieve vrijwilligersgroep dat zich ten doel heeft gesteld het landschap/ buitengebied rond Halle natuurlijk mooi te houden en nog verder te verfraaien samen met de bewoners. De WBH bestaat nu uit 9 personen.
Na het opstellen van het Dorpsplan voor Halle eind 2017 is de werkgroep van start gegaan. In de tijd dat de werkgroep nu bezig is zijn de taken binnen de werkgroep goed verdeeld over de activiteiten die ze zijn aangegaan en nieuwe zaken die zich aandienen. Na een eerste inventarisatie van wat willen we als werkgroep bereiken en waar willen we aan werken is er een soepel draaiende organisatie ontstaan die al behoorlijk aan de weg timmert.

Binnen de speerpunten natuur, leefomgeving en toerisme uit het Dorpsplan (wat als uitgangspunt diende) wil de werkgroep zich richten op de onderwerpen: ontwikkeling wandel,- en fietsroutes, versterken biodiversiteit, stimuleren van de aanleg van groene landschapsstructuren en het in beeld brengen van de lokale cultuurhistorie van Halle. Voor meer informatie over het dorpsplan : www.hallesbelang.nl

De volgende activiteiten zijn door de WBH afgelopen jaar tot uitvoering gekomen:

Er zijn 8 wandelroutes, nagelopen, gecontroleerd én in kaart gebracht. Deze zijn gepubliceerd op de website van Halle’s Belang. De werkgroep onderzoekt nu op welke manier deze routes bekend gemaakt kunnen worden naar de inwoners en bijvoorbeeld toeristen.

Op initiatief van de werkgroep zijn er voor de bekende hondenuitlaat plekken aan de rand van het dorp afvalbakken geplaatst die hun functie goed waarmaken en voor een schonere omgeving zorgen. De Werkgroep heeft ook meegedaan aan de landelijke actie: Nederland Schoon. Er is een succesvolle zwerfafval opruimdag gehouden. Resultaat was een mooie opkomst (waaronder de burgemeester van de gemeente Bronckhorst), veel opgeruimd zwerfvuil (19 volle vuilniszakken!!). Een mooie succesvolle actie die in 2020 zeker een vervolg zal krijgen.

November 2018 ging de actie ‘Heel Halle Plant en Zaait’ van start. Op een zeer goed bezochte informatieavond in het dorpshuis Halle-Heide kreeg men nadere informatie over de mogelijkheid tot deelname aan dit project. De aanwezigen kregen het aanbod om mee te doen met het aanplanten van onder andere heggen/hagen, houtsingels en boomgaarden en het inzaaien van bloemen- en akkerranden. In totaal zijn er ongeveer 80 inwoners van Halle aan de slag gegaan met deze aangeboden uitvoering. Dit resulteerde in ruim 50.000 m2 (8 voetbalvelden) aan akkerranden (met name bij agrariërs). Daarnaast is er op 40 locaties in en rond Halle een kleine 2 hectare aan bloemenrand ingezaaid. Dit zaad werd gratis beschikbaar gesteld door de Gemeente Bronckhorst. Kortom geweldig mooie oppervlakten geschikt voor de bijen en vlinders.
Er is ook veel aangeplant. Zo zijn er 3 patrijzenhagen gerealiseerd en heeft de agrarische natuurvereniging ’t Onderholt ook nog een 1300 meter struweelhaag, 114 knotelzen en 50 hoogstamfruitbomen aangeplant.
Ook komend jaar gaat de werkgroep aan de slag om bewoners te enthousiasmeren om mooie aanplant te realiseren.

Er is dus al behoorlijk wat gerealiseerd, máár er is nog meer dan genoeg te doen. De WBH roept dan ook de mensen uit Halle op om contact op te nemen (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) wanneer men mee wil doen met inzaai of aanplant, opruimen zwerfafval of als werkgroeplid mee wil helpen deze uitvoering te organiseren.
Motto van de werkgroep is: Actie: Schop in de grond! We gaan bomen planten. Dit geeft exact weer hoe de werkgroep opereert. Vol gericht op resultaat…

Samen maken we het buitengebied mooi en houden we het leefbaar.

 

Landelijke Opschoondag zaterdag 23 maart 2019 in Halle
Inwoners en Burgemeester zijn zeer enthousiast over het resultaat.

En een geslaagde plaatselijke actie georganiseerd door werkgroep Buitengebied Halle. Een twintigtal enthousiaste aanwezigen hebben ervoor gezorgd dat Halle er weer een stuk “schoner” uitziet. Bij deze zwerfafvalruimers liepen ook een aantal kinderen mee en zelfs burgemeester Marianne Besselink, die het voortouw nam en als eerste van start ging.
Fanatiek waren ze allen, het vuil werd zelfs uit de sloten gevist. Er werden 6 routes gelopen en gefietst met een flinke opbrengst. In een morgen werden maar liefst 19 vuilniszakken vol met onder andere heel veel plastic, blikjes, flesjes, lege pakjes van sigaretten en vele filters van de sigaretten bij elkaar geruimd. Daarnaast een aantal bijzondere vondsten zoals een halve autobumper, stuk van een dashboard en een pion.

De trotse kinderen kregen een Zwerfafvalruimer-diploma en al het harde werken werd beloond met een kop soep en belegde broodjes. Dit werd heel goed verzorgd door vrijwilligers van SV Halle en de gemeente maakte dit financieel mogelijk.

Onder de aanwezigen waren een aantal mensen die regelmatig op hun wandel- of fietsroute zwerfafval meenemen, sommigen hebben zelfs hun hond geleerd om hiermee helpen. De gemeente stelt hiervoor materialen beschikbaar zoals grijpers, handschoenen, hesjes en vuilniszakken. Die ochtend heeft de werkgroep Buitengebied dit materieel dan ook aan deze mensen uitgedeeld.
Zijn er volwassenen en/of kinderen die vaker zwerfvuil ruimen of dit willen gaan doen? Je kunt je hiervoor melden bij de gemeente en die zorgt dat je hiervoor de benodigde spullen krijgt.
Samen zorgen we voor schoon, ook voor een mooier en schoner Halle!

Werkgroep Buitengebied Halle.

 
Heel Halle gaat planten en zaaien

De opkomst op de informatieavond voor “Heel Halle plant en zaait” in het Heidehuus was maandagavond 19-11-2018, zeker gezien de voetbalwedstrijd op die avond, met 54 geïnteresseerden zeker niet slecht te noemen.
bijlage HeidehuusDe vrijwilligers van de Werkgroep Buitengebied Halle, opererend onder de vleugels van Halle’s Belang, hadden voor een geslaagde avond alles uit de kast gehaald. Dit door onder andere samenwerking aan te gaan met de agrarische natuurvereniging ’t Onderholt en de gemeente Bronckhorst. Daarnaast werd voor de bekendmaking in postcodegebied 7025 een flyer verspreid, op diverse plekken werden ze opgehangen en verder werd via de sociale media om aandacht gevraagd.
De werkgroep voert verschillende projecten uit met de bedoeling om samen met de bevolking het buitengebied van Halle aantrekkelijk te houden en tevens te versterken. Dit keer door aandacht te vragen voor de mogelijkheden die er zijn om hieraan uitvoering te geven door middel van nieuwe aanplant van hagen, struiken en bomen. Daarbij was er ook informatie over de mogelijkheden van het inzaaien van akkerranden. Voor dit alles zijn er onder voorwaarden subsidie en vergoedingsmogelijkheden voor agrariërs en ook voor particulieren. Ook is er gesproken over het inzaaien van bermen of stukken ongebruikte grond met bloemenmengsels waarvoor dan het zaaigoed door de gemeente beschikbaar wordt gesteld.
Naast het versterken en verfraaien van het landschap vindt de werkgroep het versterken van de biodiversiteit, dat hieruit voortkomt, een belangrijk punt. Hiervoor is er in het voortraject onder andere al contact gezocht met diverse werkgroepen in buurgemeenten en dorpen die zich inzetten voor akkerrandprojecten met als doel het terugkrijgen van de patrijs. Naast de patrijs profiteren natuurlijk vele andere dieren en plantensoorten van dit soort verrijking van het landschap.
Na een voorlopige inventarisatie blijken er 21 gezinnen, samen goed voor 3000 vierkante meter, interesse te hebben in zaaigoed. Er is om veel extra informatie gevraagd aan de mensen van
‘t Onderholt en de werkgroep en er waren meteen al 3 echt geïnteresseerden voor bomen en hagen. Ook waren er meerdere tips waarmee de werkgroep in overleg met de tipgever gaat kijken of dit verder uitgewerkt kan worden. Al met al kijkt de werkgroep terug op een geslaagde avond.
Mocht u na het lezen van dit artikel ook interesse hebben, maar weet u niet hoe te beginnen, neem dan gerust contact op via een van de onderstaande e-mailadressen. U wordt zeker verder geholpen. Ook tips, opmerkingen of vragen van andere aard over het werk van de werkgroep zijn welkom.
Agrarische natuurvereniging ‘t Onderholt : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.onderholt.nl
Werkgroep buitengebied Halle : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.hallesbelang.nl
 

 Heel Halle Plant & Zaait
Voortkomend uit het Dorpsplan Halle zijn diverse werkgroepen bezig gestalte te geven aan hun speerpunten om Halle en omgeving leefbaar te houden en te versterken voor de toekomst.
Bij leefbaar houden van stad of dorp denkt men vaak aan voorzieningen in de bebouwde kom zelf. Echter niet te onderschatten is het buitengebied en de invloed daarvan. Dit gaat verder dan alleen de directe omgeving van Halle schoon en mooi houden. Naast het belang van het buitengebied als agrarisch gebied zijn er natuurlijk de recreatie en de natuur in zijn algemeen die daar een plek vinden.
Een van de onderwerpen die de werkgroep buitengebied aangaat is het verdwijnen van landschapselementen die van belang zijn voor de biodiversiteit en dus voor de mens. Ook de aantrekkingskracht van een gebied voor recreatie van de lokale bewoners en het toerisme staat en valt met de aanwezige natuurlijke landschapselementen van een gebied. De Werkgroep Buitengebied wil graag de grondeigenaren in het buitengebied van Halle enthousiasmeren om mooie landschapselementen aan te planten.
Een van de middelen die de Werkgroep hanteert is het onder de aandacht brengen van subsidiemogelijkheden. Dit o.a. voor de aanplant van een forse vrij uitgroeiende haag, hoogstam boomgaard, houtsingel etc.
Daarnaast zijn er mogelijkheden voor het inzaaien van bermen en akerranden (geweldig voor de patrijs bijvoorbeeld), en onder bepaalde voorwaarden de aanleg van een poel .
Als spreker en ter zake kundige komt de heer Wilfried Berendsen van de Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt om ons van extra informatie te voorzien en om vragen te beantwoorden.
De Werkgroep Buitengebied heeft ook, in samenwerking met de gemeente Bronckhorst, de mogelijkheid om bloem,- en kruidenrijke bermen en randen in te zaaien. Hartstikke mooi en daarbij goed voor de bijen en vlinders.
Deze mogelijkheden biedt voor alle Hallenaren; boeren, burgers, en buitenlui mooie kansen om te helpen met de ontwikkeling en het verfraaien van het buitengebied.
Om een en ander bij een breder publiek onder de aandacht te brengen is er op maandag 19 november een informatiebijeenkomst georganiseerd in het Heidehuus in Halle-Heide. Inloop vanaf 19.30 uur en start avond 19.45 uur.
Samen maken we Halle mooier. We hopen u de 19e te ontmoeten. Graag tot dan.

 

 
Hondenpoep- en zwerfafvalcontainers in Halle

Om Halle een leefbaar dorp te houden en deze leefbaarheid zelfs te verbeteren zijn er diverse werkgroepen van vrijwilligers actief, voortgekomen uit het Dorpsplan. Alle meldingen en ideeën die door de bewoners worden aangedragen bij de diverse werkgroepen worden serieus onderzocht en waar mogelijk word tot uitvoering overgegaan. Werkgroep buitengebied Halle werkt nu samen met Gemeente Bronckhorst aan Hondenpoep/zwerfafval containers op twee locaties net buiten de dorpskern.
Na melding van inwoners is er een inventarisatie geweest om uit te zoeken waar de meeste overlast ontstond door uitlaten van honden. Het bleekt dat er twee populaire hondenuitlaat plekken zijn waar overlast ontstaat door het niet opruimen van uitwerpselen.
Om hier op een eenvoudige wijze wat aan te kunnen doen waarbij de verantwoording bij de Hallenaren zelf komt te liggen is er bekeken of de faciliteiten beschikbaar kunnen worden gesteld aan de hondenbezitters om dit ter plekke te kunnen oplossen. Na overleg met de gemeente is overeen gekomen dat de gemeente 2 afvalcontainers beschikbaar stelt. Daarbij behorend de kleine zakjes voor de hondeneigenaren die dan ter plekke beschikbaar zijn en de grote zakken voor de containers.
Locaties waar de plaatsing zal plaatsvinden: Kerkstraat ter hoogte van het pompstation en hoek Aaltenseweg - Fortstraat.
Deze containers zijn geadopteerd door twee families uit Halle en zullen door hen beheerd worden om er voor te zorgen dat deze tijdig geleegd worden en de zakjes niet opraken zodat niet rond deze container ook weer overlast ontstaat.
De plaatsing is gepland op woensdag 5 september. Op een later tijdstip zullen ook borden geplaatst worden om er extra op te attenderen dat het opruimen van hondenpoep door de hondeneigenaar een vanzelfsprekende zaak is.